Veelgestelde vragen

Waarom is mijn glasvezel internetsnelheid lager dan beloofd?

Meerdere factoren hebben invloed op de snelheid van je internetverbinding. Zo kan het bijvoorbeeld liggen aan de modem, router of de computer waar je gebruik van maakt. Behaal je niet de internetsnelheid die jou beloofd is? Dan wordt het tijd om te kijken waar dat precies aan ligt. Dit kun je doen door de onderstaande punten langs te gaan:

Internet via Wi-Fi of kabel?

Maak je gebruik van draadloos netwerk? Dan is de kans groot dat dit één van de redenen is waarom je de beloofde internetsnelheid niet haalt. Internet via het draadloze netwerk is minder stabiel dan internet via de kabel. Door je computer met een kabel op de modem aan te sluiten, maak je gebruik van sneller internet. Ook de positie van de modem speelt een belangrijke rol als het om de snelheid van je internetverbinding gaat. Installeer de modem dicht in de buurt van je computer, niet te laag en niet te hoog en zorg dat er niet teveel objecten tussen de modem en de computer staan. Dit maakt het voor de modem namelijk lastiger om verbinding te maken met de computer.

Ligt het aan je computer?

Computers en laptops van deze tijd hebben over het algemeen geen probleem om verbinding te maken met het internet. Maak je gebruik van computers ouder dan 5 jaar? Dan kan dit invloed hebben op de snelheid van je internetverbinding. Ook kunnen software zoals firewalls en virusscanners invloed hebben op de internetsnelheid wanneer ze niet van de laatste update voorzien zijn. Tot slot kan ook een verouderde netwerkkaart de boosdoener zijn van traag internet.

Meerdere apparaten op één netwerk

Elk apparaat dat gebruik maak van een internetverbinding neemt brandbreedte in beslag. Naarmate je met meerdere apparaten (een computer, laptop, tablet of smartphone) tegelijkertijd gebruik maakt van het internet kan het zijn dat het netwerk overbelast raakt. In dit geval neemt de internetsnelheid af of kan de internetverbinding zelfs uitvallen. Schakel de Wi-Fi tijdelijk uit op mobiele apparaten om zodoende gebruik te maken van sneller internet. Wie de internetsnelheid wilt meten a.d.h.v. een speedtest kan dit het beste doen wanneer er maar één apparaat op het netwerk aangesloten is.

Lukt het niet om het probleem zelf op te lossen en blijf je last ondervinden van traag internet? Dan raden wij jou aan contact op te nemen met de klantenservice van jouw glasvezel provider. De kans is groot dat zij precies weten hoe ze jouw internetverbinding sneller kunnen maken. Ook kun je er voor kiezen om een glasvezel abonnement met een hogere snelheid af te sluiten. Als je dit van plan bent, knoop dan wel in je oren dat providers vaak geen snelheid garantie geven.

Glasvezel Vergelijken

Meer artikelen